Klovneria

Klovneria

Tämä tyylilaji on kulkenut mukana aina ja ensimmäisen klovni hahmoni tein 1979 Ylioppilasteatterin ”Viisauden alku” esityksessä Pieta Koskenniemen ohjauksessa. Siitä lähtien on ollut erilaisia produktioita joissa olen käyttänyt klovnerian keinoja punanenällä ja ilman. Olen opiskellut lajia vuosien varrella useilla eri kursseilla ja workshopeissa. Ensimmäinen taisi olla Renecca Feinsteinin kurssi 1979.

Sairaalaklovneria

Olen Sairaalaklovnit ry:n perustajajäsen ja kuuluin ahkeriin työhönsä vahvasti sitoutuneisiin klovneihin. Tuttua on aikaiset herätykset kun lähdettiin Helsinginst kohti Oulua, Kuopiota, Tamperetta, Turkua, Hämeenlinnaa, Lahtea jne. Seitsemäntoista vuotta sain olla mukana työssä jota pidän tärkeänä elämäntyönäni. Keikkoja tuli yhteensä 750 ja potilaiden,omaisten ja henkilökunnan kohtaamisia 55.000. Olen ikuisesti kiitollinen Lillille ja Waskerille, että sain tulla mukaan tähän toimintaan 2001 jolloin New Yorkista saapui sikäläiset klovnit meitä ensimmäistä ryhmää kouluttamaan. Oli myös hienoa kun ammattiataitoani, työkokemustani ja ylipäänsä osaamistani arvostettiin ja kunnioitettiin. Sain tehdä sairaalatyötä sekä keikkailiana että kuukausipalkkaisena.

Mutta sitten ajat, johtajat ja Sairaalaklovnit ry: hallituksen kokoonpano muuttuivat ja alkoi rankka saneeraus ja klovnien pois potkinta. Meitä oli viisi vanhaa konkaria jotka saimme lähteä tuosta vaan ilman isompia präniköitä ja tuuletus puheita. Osa meistä oli satsannut hyvin paljon itsestään ja elämästään tähän työhön ja muutamat meistä ihan konkreettisesti pidimme puljua pystyssä olemalla aina valmiita lähtemään sijaisiksi mihin päin Suomea tahansa. Paljon hiljaista osaamista ja viisautta menetettiin. Mutta tämä kaikki on jo historiaa ja uusia ovia on avautunut tämän oven paiskauduttua punanenäni edestä raskaasti rusahtaen kiinni. Muutokset ovat aina haastavia ja ihan jokaiselle. Hienoa kun sain olla mukana ja se mitä kaipaan välillä ovat ihanat lapsipotilaat, mukava henkilökunta, iloittelu ja yleinen hölmöily.

Aurinkoinen Mieli

Aurinkoinen Mieli on suomenkielinen versio ”Sol i minnet” hankkeesta jossa on tarkoitus kehittää muistisairaiden hoitoa ja elämää ja olemisen olosuhteita yhdessä henkilökunnan ja omaisten kanssa. Aurinkoisen mielen työvälineet ovat ilo, nauru, laulu, musiikki ja läsnäolo. Oman kokemukseni pohjalta totean, että erityisesti musiikki, laulu ja soitto ovat uskomattoman päteviä ”hoito” apuvälineitä muistisairaiden kuin yleensäkkin vanhusten arjessa ja elämässä.

IhaNaiset duo Veera Railion kanssa kiersi kahdenkymmenen konsertin verran ympäri Kuopiota 2021-22 asukastiloissa, palvelutaloissa ja Alavan sairaalakoulussa ( apuraha: Alli Paasikiven säätiö). Toimintaa rahoittivat Teatteri Geist, Kapsäkki ja Kuopion kulttuuripalvelut. Lisäksi toimin yhteisötaiteilijana Kuopiossa 2021-2022 vieraillen muistisairaiden kodeissa. Bella Bravvoo on kiertänyt keväästä 2022 ympäri savon maata palvelutaloissa ja vanhusten sairaaloissa. Iloa, laulua, laulattamista ja läsnäoloa. Rahoitus: Taiteenkeskustoimikunta ja 1-vuotinen apuraha Suomen Kulttuurirahasto